websiteLogoTop1

Lente! En er is meer water in Nederland dan ons kanaal!

Het Eindhovens kanaal heen&weer en nog ’s op&neer…..

Het wordt weer lente en een nieuw roeiseizoen komt er aan

Er is zoveel water in Nederland en er zijn zoveel roeiclubs die gastroei commissies hebben, speciaal om roeiers van andere roei verengingen te ontvangen.

Hoe werkt het?

  1. Je kan zelf samen met een paar roeimaten contact opnemen met de gastroei commissie van een club (in deze link staan alle algemene roeiclubs van Nederland: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_roeiverenigingen_in_Nederland)
  2. Of schrijf je in op een toertocht van onze landelijke roeibond KNRB via https://knrb.nl/roeisport/recreatief-roeien/toerroeien/knrb-toertochten/ (sommigen voor 15 februari al!)
  3. En onze eigen Beatrix toertocht commissie zet binnenkort tochten op de Beatrix site waarop je kan inschrijven via de agenda links onderaan deze site, omdat wij daar al bootjes voor geclaimd hebben
  4. Dus schrijf je zelf ergens via bovenstaande opties  in, alleen of samen met je bekende roeimaten of met flexroeiers die je ontmoet bij flexroeien of aan das Bar op donderdagavond in 't Spantje;)

Ter opwarming hieronder verhalen van toertochten die vorig jaar zijn geroeid door Beatrix roeiers:

 

Verslag van een paar toertocht ervaringen in Nederland in 2021 van Beatrix

  • Een mooie zondag met 9 ingeschreven op een georganiseerde Pannenkoeken tocht

Georganiseerd door roeiclub `Aeneas in Roermond; roeien van de club naar het toeristische ‘witte dorp’ Thorn met 5 boten (de 9 Beatrixers kreeg een C3 en C4 toebedeeld). Start met koffie op Aeneas om 9 uur, roeien tot 12 uur, de 5 boten aanleggen op het strandje en pannenkoeken eten, daarna terug met alle boten en op Aeneas nog een hapje&drankje

30 km oa over een stuk Maas, door de sluis bij Linne (meters verval!). Geschut worden in een sluis is best spannend. Dat was: aanhaken aan één van de trappen, daarna werden de sluisdeuren gesloten en kwam vanaf de diepte water opgeborreld en steeg het waterpeil in de sluis. Onze stuurvrouw hield het hoofd koel en haakte iedere keer op tijd aan bij de volgende traptrede. Op de terugweg bleek de sluis kapot. We werden aan touwen door Aeneas leden uit onze bootjes getakeld om te wachten op de monteur. Op de Maas voeren we tussen plezier boten en ook wat beroepsvaart; de golven vielen mee en we leerden snel anticiperen.  Het was zeg maar weer eens wat anders dan een stukje heen & weer op ons Kanaal..! Heerlijk ook!

  • Een warme dag in augustus met weinig wind en 4 Beatrixers op de Overijsselse Vecht

Na dik 2 uur in de auto werden we ontvangen met koffie bij de Zwolsche Roeivereniging. Daarna in een wherry van hen (5 euri pp). Onderweg de eigen meegebracthe lunch opgesmikkeld op een strandje onderweg. Flink door geroeid en op de terugweg onderweg aangemeerd bij een mooi restaurant in the middle of niks. Goed geregeld via zelf gelegde contacten met de gastroeicie van Zwolsche.

  • Via DDP op een andere plek aan de Maas (Cuijk) een warme windstille dag in augustus

Toch niet hier geroeid op de Maas, want die lag nog vol troep van de heftige overstromingen, maar wel op de prachtige Kraaijenbergse plassen gevaren met een bootje van DDP (5 euri ofzo pp). Fijn ontvangen, mooie route en gezellige nazit met borreltje op de club DDP.

  • Over de Linge met onze ploeg de Sirenes op een grauwe vrijdag in augustus

Net als de 2 jaar daarvoor zelf contact gelegd met gastcie van roeiclub Leerdam. Om 10 uur met koffie ontvangen, en eigen koek gedeeld met gastheer van Leerdam. Samen met hem 2 C2x+ (een houten en een polyester) buiten gebracht. (Leerdam heeft een interessant botenopslag systeem, ontworpen door een patholoog anatoom naar verluid; de boten liggen in een soort uitschuiflades;). Lekker in bijna 2 uur 'stroom'opwaarts geroeid naar de top lounge kroeg aan het water ‘Rust Wat’ in Rhenoy. Daar ruim geluncht en weer terug geroeid. Na passeren van de sluis bij Asperen (geen geschut, gewoon er doorheen) gebeld naar onze gastheer van Leerdam, die ons een eindje verder al tegemoet kwam kanoën om ons weer uit het water te helpen. Pracht rivier, weinig pleziervaast want het weer was matig, en wat was het weer heerlijk! En natuurlijk onze gastheer van Leerdam bedacht met een fijn flesje. In 2022 gaan we weer! 

Bovenstaande is maar een greep uit het overigens magere toerroei jaar vanwege corona. Er is geen Elstedentocht in Friesland noch de Voga Longa in Venetie verroeid. 2022 wordt geweldig (Duitsland..., Belgie..?).

 

willemijn