JWK 1426Wil je meer energie kwijt in je sport, dan kan je wedstrijden gaan roeien. Dat vraagt wat meer inspanning, techniek en voorbereiding. Onze wedstrijdroeiers trainen op basis van een trainingsplan en worden begeleid door een coach, meestal in vaste ploegen. Om de conditie op peil te houden wordt niet alleen in de boot getraind maar ook op roeiergometers en is er een zaaltraining voor de liefhebbers. In Nederland wordt ieder jaar een groot aantal roeiwedstrijden georganiseerd. Zowel voor jong als voor oud, nationaal als regionaal, van lange afstanden tot sprint wedstrijden. De wedstrijdploegen gebruiken boten die wat lichter en ranker zijn dan het oefenmateriaal.

Leeftijdscategorieën
In de roeisport is het mogelijk op verschillende niveaus over verschillende afstanden aan wedstrijden deel te nemen. Er zijn wedstrijden voor kinderen vanaf 10 jaar, tot en met de 85+ categorie bij de Masters (Veteranen).
Wedstrijdroeiers die uitkomen op de 2 km-wedstrijden trainen dagelijks en kunnen junior of senior zijn. Bij de junioren zijn er twee leeftijdscategorieën: 15-16 jaar en 17-18 jaar. In het jaar dat een roeier 19 wordt mag hij niet meer in de junioren categorie roeien en wordt hij automatisch senior. Binnen de senioren is er nog een jongeren categorie, de Senioren B. Dit is de leeftijd tussen de 19 en de 23 jaar.
Vanaf het jaar waarin een roeier 27 jaar wordt mag hij in de veteranen of Masters categorie roeien maar dit hoeft niet. Hij kan ook gewoon in de seniorenvelden blijven roeien. De Masters categorie is weer opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en loopt van A (27 jaar) t/m K (85+ jaar). Hoe dit precies zit lees je onder het tabblad 'Masters categorieën'.

In Nederland zijn er twee soorten roeiverenigingen: de burger verenigingen (zoals Beatrix) en de studentenverenigingen. Burgerverenigingen hebben vaker junioren wedstrijdroeiers en Masters als leden. De studentenroeiverenigingen hebben vaker senioren en geen junioren of masters als leden.

Wedstrijden

Bijna het hele jaar door kan je deelnemen aan wedstrijden over verschillende afstanden bij verschillende verenigingen in Nederland of in het buitenland. Wedstrijden kunnen onderverdeeld worden naar afstand of naar grootte en niveau van de wedstrijd. Zo zijn er regionale wedstrijden, nationale wedstrijden en internationale wedstrijden. Daarnaast is er nog een verdeling in boord aan boord wedstrijden en achtervolgingsraces. Bij een boord aan boord wedstrijd starten de ploegen naast elkaar, ieder in een eigen baan, vanuit stilstand. Bij achtervolgingsraces starten de ploegen achter elkaar aan in dezelfde baan met een aantal seconden startverschil en met vliegende start.

Voorbeelden van wedstrijden
Er zijn een flink aantal wedstrijden die over langere afstanden gaan dan 2000 meter zowel op regionaal als nationaal niveau. Voorbeelden van deze wedstrijden zijn:
Nationaal: de Head of the River, de Heineken Vierkamp, de Skiffhead, de Spaarne Lenterace, de Tromp Boat Races, Novembervieren etc.
Regionaal: BeatrixWinterRace, Lingebokaal, Moordregatta, Markregatta, Dommelregatta etc.
Intern: Beatrix Trial Competitie, Beatrix Ergometer Kampioenschappen.
Internationaal zijn er ook een heleboel leuke wedstrijden. Je kunt ze vinden op de wedstrijdkalender van de FISA (de internationale roeibond). Meer informatie is te vinden op www.worldrowing.com.
De Nationale wedstrijden zijn grote wedstrijden met meer inschrijvingen en een hoger niveau van roeien dan de regionale wedstrijden. Dit zijn meestal kleinere wedstrijden en het niveau is vaak lager.

Daarnaast zijn er sinds 2012 in Nederland ook 1000 meter boord aan boord wedstrijden voor Masters. Tijdens een nationale 2km wedstrijd worden er dan blokken voor masters 1km uitgeschreven. In 2013 is voor het eerst de Dutch Masters Open gehouden. Een nieuwe wedstrijd over 1000 meter voor masters met het volledige FISA masters programma. Deze wedstrijd wordt gehouden op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam.

Elk jaar publiceert de KNRB (Koninklijke Nederlandse Roei Bond) een wedstrijdkalender waar alle wedstrijden op staan die dat jaar gehouden worden. De wedstrijdkalender is hier te vinden.

<<  Maart 2018  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
1213141516
202122232425
26272930