Botendoop Liteboats

 

Aflopen zaterdag 15 mei was het dan zover: maar liefst twee nieuwe C-skiffs werden gedoopt en toegevoegd aan onze vloot, de Hooge Raam en de Lage Raam. Een kleine selecte groep van nieuwe leden en jeugdleden was aanwezig. Het voorroeien werd gedaan door twee mensen uit de instructie, die nog nooit eerder in een C1 hadden geroeid. Zij toonden aan iedereen aanwezig dat je met deze boot inderdaad zó wegroeit. 

In het botenplan stond voor dit jaar de aanschaf van een nieuwe C1 gepland. Hard nodig want vooral nu met Corona waren de C1's het afgelopen jaar  de vaakst gereserveerde boten van de vereniging. Alle C1's staan in de top 10 van meest afgeschreven boten, met de Voorbeek, Weverbeek en Alm op resp. plaats 1 , 2 en 3 en de Rosep op de 9e plek. De C1 capaciteit is met deze twee nieuwe C-skiffs van het type Lite Boat met 50% verhoogd! Heel fijn voor de instructie én voor iedereen die wel graag het water op wil maar niet graag in een skiff stapt. 

wil je meer weten over de achtergrond van de Lite Boat en over de herkomst van de namen van deze nieuwe boten? Lees dan verder. 

Achtergrond Lite-boats

De Lite-boat is ontworpen door Mathieu Bannier, die twee grote solo roeitochten maakte in 2009 en 2010. De eerste over de Zuid-Atlantische Oceaan en de tweede in het ijs van de Noordwest passage. Tijdens die tochten droomde hij van een nieuw type roeiboot, die zowel licht als stabiel was. Hij wilde veilig langs de kust van Corsica of Noorwegen kunnen roeien met dezelfde snelheid als waarmee je ook in een skiff roeit. Tegelijkertijd wilde hij ook in staat zijn om die boot alleen, zonder hulp, op het dak van een auto te leggen.

Zo’n boot bleek nog niet te bestaan. Alle beschikbare snelle roeiboten waren onstabiel en fragiel. Samen met een scheepsarchitect heeft hij vervolgens dit nieuwe concept van een recreatieve roeiboot ontworpen.

Het resultaat ligt hier voor jullie. Dit type is geschikt voor zowel beginnende als ervaren roeiers. Je kunt er veilig en tot op hoge leeftijd in roeien. De boot is zeer stabiel en dus ook heel geschikt voor mensen die nog nooit hebben geroeid om in te leren roeien. Ze zijn ontworpen om op ieder water veilig te roeien, op rivieren, meren en op zee. En nu dus ook op het Eindhovens kanaal!

Over de namen van deze nieuwe boten

De boten zijn twee broertjes (of zusjes) en dat zie je terug in de namen. Ze zijn vernoemd naar de Raam, een rivier in Noord-Brabant die stroomt van de Peel naar het Gemaal van Sasse, bij de stad Grave. Voor de stad Grave was de Raam erg belangrijk. In 1602 werd de rivier de Raam gebruikt om tijdens het beleg van de stad het gebied buiten de stad onder water te zetten. Ook in winter van 1939-1940 liet men het gebied onder water lopen om het de Duitsers lastiger te maken. Die winter vroor het enorm, dus het hele ondergelopen gebied vroor dicht en uiteindelijk leverde dat vooral heel veel ijspret op voor zowel de bewoners als de daar gelegerde militairen.

De Raam ontstaat als de Lage Raam op de Wanroijsche Heide uit verschillende kleine waterloopjes. Het hele gebied waar de Raam ontstaat is ook wel bekend als het land van Cuijk. Het is een waterrijk gebied met meerdere waterlopen die zich samenvoegen en uiteindelijk uitmonden in de Maas. 

Ongeveer 6 km voor de monding bij de Maas komt de Lage Raam samen met het Peelkanaal. En even verderop voegt zich dan de Hooge Raam bij datzelfde water. Vanaf Graafse Raam stromen ze samen naar de Maas.

Van de Hooge Raam zijn op het internet leuke foto’s te zien van zwemmende jeugd in de jaren zestig. En een krantenartikel  over een 1,20m lange zalm die er was gevangen.

Nu dus hier op het Eindhovens kanaal, waar alles weer samenkomt. Soms kun je er ijspret hebben, je kunt er ook zwemmen. De 1,20m zalm is misschien een karper of een snoek, maar kun je ook tegenkomen als je hier gaat roeien.

We vinden het in ieder geval heel erg leuk om met deze twee mooie boten weer twee riviernamen aan onze vloot toe te voegen. Bij deze dopen we jullie: De Lage Raam en de Hooge Raam. We wensen jullie heel veel mooie roei ervaringen op ons fijne kanaal!

 

 

<<  Juni 2021  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
141517181920
212224252627
2829    

 

 

Onze sponsors